Yksityishenkilön velkajärjestely

Yksityishenkilön velkajärjestely

Ajoittain tulee epäselvyyksiä, kun puhutaan velkasaneerauksesta, että tarkoitetaanko sillä yrityksiin kohdistuvaa yrityssaneerausta vai yksityishenkilön velkajärjestelyä. Kumpikaan järjestely ei ole viralliselta nimeltään velkasaneeraus, mutta kummastakin järjestelystä käytetään nimeä velkasaaneraus.

Yksityishenkilön velkajärjestely ja yrityssaneeraus ovat läheisiä järjestelyjä, joiden tarkoituksena on auttaa velallista (yritystä tai yksityishenkilöä) saamaan taloutensa siten tasapainoon, että liiketoiminnan jatkaminen tai yksityistalouden toiminta saadaan sellaiseksi, että sitä on järkevää jatkaa. Yrityssaneerauksessa tämä tarkoittaa elinkelpoisen liiketoiminnan tervehdyttämistä, jotta sitä voidaan jatkaa ja velkojat tulevat sitä kautta saamaan suuremmat suoritukset kuin konkurssissa.

Yksityishenkilön velkajärjestely taas edellyttää, että henkilö on maksukyvytön eli käytännössä hänen tuloillaan (maksuvarallaan) hän ei kykene maksamaan velkojaan viidessä vuodessa.

Molemmissa järjestelyissä on siis kyse maksukyvyttömyydestä, mutta hieman eri näkökulmilla. Käytettävät keinot ovat myös hyvin samanlaisia ja monesti päädytään leikkaamaan velkojen pääomia, jolloin saadaan tervehdettyä velallisen talous.

Mikäli olet kiinnostunut yksityishenkilön velkajärjestelystä suosittelemme tutustamaan sisarsivustoomme www.velkajarjestelyyn.fi.